Unul dintre acești oameni este Iulia Ordeanu, CSR leader & CO – leader for Learning and Development la Decathlon Romania. Iulia și echipa ei au fost printre primii care s-au alăturat demersului C&C de a ajuta copii vulnerabili, tipici și atipici, să descopere tenisul. Mai întâi cu echipament sportiv, iar apoi în mod susținut, lună de lună.
Așa că am fost curioși cum își aleg proiectele în care se implică, ce valori au și, în general, cât de greu este să duci la bun sfârșit programe de responsabilitate socială în cadrul unui brand de anvergura Decathlon. Răspunsurile Iuliei ne-au bucurat și ne-au dat sepranță că lumea oengistă din România crește și are parteneri din ce în ce mai valoroși.
Tot interviul, mai jos
Despre rolul si istoricul tău în Decathlon
M-am alaturat echipei Decathlon in 11.11.2011. Zi cu noroc spun eu :). Pitești este un oraș cu posibilități destul de limitate de angajare așadar imediat ce am auzit ca se va deschide Decathlon în oraș, am aplicat pentru angajare. Eram in primul an de facultate si aveam deja doua joburi part-time, cel din Decathlon a fost al treilea.
Am început ca asistent vanzari part-time în 2011.
După ce mi-am terminat studiile am trecut la norma de 8h și am început sa lucrez la planul meu de dezvoltare și parcursul profesional. Imediat am preluat poziția de manager marketing Fitness, apoi manager operațiuni iar de la 1 mai 2021 lider CSR, Diversitate & Incluziune.
As descrie Decathlon in 6 cuvinte: dezvoltare, energie, provocare, bucurie, sustinere, stabilitate.
Decathlon este locul care mi-a oferit stabilitate, tool-uri și oportunități de dezvoltare, bucuria de a veni în fiecare zi cu plăcere la serviciu, o echipa care care m-a sustinut în parcursul profesional, responsabilități care m-au provocat si reușite care mi-au dat energie.
Cum va alegeti proiectele faine in care care va implicati? Care sunt criteriile?
Misiunea noastra este aceea de a face accesibile unui numar cat mai mare de oameni placerea si beneficiile practicarii sportului. Scopul nostru este sa fim utili oamenilor si planetei iar strategiile noastre de CSR sunt următoarele:
- „Educatia copiilor prin sport”, in care ne implicam in renovarea de terenuri de sport ale scolilor, pentru ca toti copii sa descopere placerea practicarii sportului in conditii optime si in dotarea scolilor cu articole sportive.
- ” Accesul la sport al tuturor” prin intermediul careia suntem parteneri activi in realizarea de evenimente care au ca scop promovarea accesului la sport al copiilor care provin din medii defavorizate.
- ” Integrarea socială prin sport a persoanelor cu deficiente si dizabilitati” – este strategia cu ajutorul careia sprijinim prin sponsorizare asociatiile care se ocupa de integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitati.
- ” Sanatate si recuperare prin sport” – care are ca obiectiv utilizarea cabinetelor medicale destinate recuperarii pacienților cu deficiente si dizabilitati.
Ce ar trebui sa invete companiile mici de la Decathlon, în privința muncii de CSR? Dar vice-versa: ce ar putea invata Decathlon?
Decathlon are la baza, în viziune și organizare, cei 3 P: people, planet, profit. În Decathlon inițiativele CSR au rolul de a contribui în mod pozitiv asupra societății, economiei sau mediului.
Scopul nostru este acela de a fi utili oamenilor si planetei iar acest lucru se reflecta în totalitate în proiectele noastre.
Proiectul CSR face parte din strategia noastra de sustenabilitate si se afla in inima strategiilor noastre. Cred ca acesta este atuul nostru principal.
Proiectul nostru este bine conturat si stim cu precizie încotro ne indreptam in ccea ce priveste misiunea noastra de a face sportul accesibil tuturor. Ne preocupam continuu în a descoperi nevoile reale ale societății și încercăm să venim în sprijinul lor prin proiecte care sa creeze un impact pozitiv.
Ne poti da cateva exemple de proiecte implementate cu succes de tine si echipa ta in ultimii ani?
Proiectele pe care le susținem sau construim împreună cu partenerii nostri reflecta dorinta noastra de a împărtăși plăcerea si beneficiile practicării sportului.
Cream condiții optime de a practica sportul in siguranta pentru milioane de români, așadar reabilitarea traseelor montane, renovarea, construirea sau dotarea sălilor de sport din școli, renovarea și dotarea cabinetelor de recuperare din țară sunt principalele noastre obiective.
In contextul in care sedentarismul devine o probelma in Romania, iar educatia sportiva este insuficienta, am lasat programul ” Sportul pentru toti”
Programul ” Sportul pentru toti”, inititiat de Fundatia Comunitara Bucuresti si Fundatia Comunitara Brasov impreuna cu Decathlon Romania, urmareste crearea unor conditii si contexte mai bune pentru ca tinerii si copii din Romania sa poata practica sport din placere si in siguranta.
In 2021 DECATHLON a sprijinit 4 școli din București si 5 școli din Brașov sa își construiască, amenajeze sau sa isi imbunatateasca facilitățile sportive, fie ca au fost terenuri in aer liber sau săli de sport. Aproximativ 10000 de elevi din București si Brasov beneficiază astazi de condiții de sport mai bune.
In 2022 Decathlon Romania impreuna cu Fundatia Comunitara, lanseaaza a doua editie ” Sportul pentru toti”, prin apelul de proiecte catre scolile gimnaziale si liceele din Bucuresti, Brasov si Timisoara obiectivul nostru fiind acela de a dubla numarul de scoli care vor avea sali de sport renovate sau care ofera facilitati sportive imbunatatite.
Proiectul “ Trasee de Bun Simt Turistic” a pornit din dorinta DECATHLON Romania de a se implica activ in procesul de adoptare a unui stil de viata sanatos într-un mediu cat mai curat pentru cat mai multi romani.
Pentru ca sportul este un element esențial pentru pentru o viața mai buna, prin acest program Decathlon Romania oferă posibilitatea cat mai multor oameni, indiferent de gradul de pregatire sportiva, sa practice sport, incurajand astfel mișcarea pentru o viata sanatoasa.
Astfel, in cadrul proiectului au fost reabilitate 40 de trasee montane si 2 pârtii de schi.
Începând cu 2021 romanii pot străbate in siguranța traseele montane din munții Bucegi, Baiului, Ciucas, Retezat si Brașov.
In 2022 continuam cu muntii Apuseni in prima jumatate a anului.
Partia de schi Clăbucet din Predeal si Mutu din Straja sunt si ele pregatite pentru iubitorii sportului alb cu perne de protectie in toate zonele de risc si slalom gates, garduri de plasa.
Desigur ca ne-am amintiti si de salvatorii montani care isi risca viata zilnic si am dorit sa dotam echipele sa salvamont implicate in proiect cu echipament individual, targi de salvare roll up, saltele vacuum, atele vacuum, targa tip UT200(una dintre cele mai bune de pe piața europeană cu largă utilizare fiind concepută pentru folosinta in cele mai dure condiții), rucsaci de urgență, ked-uri extractoare(imobilizatoare spinale), set laringoscop.
Care sunt planuile voastre in continuare, in ceea priveste parteneriatele unde contribuiti?
Prin proiectele noastre CSR suntem prezenți în educația copiilor, în procesul de vindecare/recuperare după accidente sau maladii și contribuim prin sport la sanatate, o minte limpede si o atitudine pozitiva pentru toti romanii.
Planeta este și va ramane terenul nostru de joc iar in proiectele noastre se reflectă cu prioritate grija fata de ea. „
În ce fel simți că valorile Decathlon s-au potrivit cu proiectele Cip si Ciargi?
Ne dorim sa acem sportul accesibil tuturor, iar impreuna cu Asociatia Cip & Ciargi reusim sa cream noi oportunitati de sport.
Copii care provin din medii defavorizate nu mai privesc sportul ca pe un lux și astfel lunar practica tenis alături de antrenori specializați și jucători profesioniști care sunt dispuși sa impartaseasca pasiunea lor.